Η Επιτροπή δημοσιεύει τη φθινοπωρινή πρόσκληση της δράσης DiscoverEU που θα προσφέρει δωρεάν κάρτες ταξιδιωτικών μετακινήσεων με τρένο σε 35.000 νέους και νέες με σκοπό να εξερευνήσουν την Ευρώπη και τον πλούσιο πολιτισμό της.

Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν άτομα από χώρες του προγράμματος Erasmus+ έως 25 Οκτωβρίου. Για να κερδίσουν την ταξιδιωτική κάρτα, οι νέοι και οι νέες καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας, να απαντήσουν σε 5 ερωτήσεις κουίζ και σε μία ακόμη πρόσθετη ερώτηση. Οι αιτούντες και οι αιτούσες που θα απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις του κουίζ επιλογής και έχουν γεννηθεί μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2003 και 31ης Δεκεμβρίου 2004 θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη έως και για 30 ημέρες κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου μεταξύ 1ης Μαρτίου 2023 και 29ης Φεβρουαρίου 2024.

Με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022, ο αριθμός των ταξιδιωτικών καρτών αυξήθηκε. Συνολικά τη φετινή χρονιά προσφέρονται 70.000 κάρτες. Η δράση DiscoverEU αποτελεί πλέον μέρος του προγράμματος Erasmus+ και, επομένως, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και νέοι και νέες από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία. 

Τα άτομα που θα επιλεγούν για να λάβουν ταξιδιωτική κάρτα θα επωφεληθούν και από μια εκπτωτική κάρτα η οποία προσφέρει περισσότερες από 40.000 δυνατότητες έκπτωσης σε δημόσιες συγκοινωνίες, πολιτιστικές επισκέψεις, διαμονή, διατροφή, αθλητισμό και άλλες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στις επιλέξιμες χώρες.

Οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ προετοιμάζουν τους νέους και τις νέες για το ταξίδι τους με ενημερωτικές συναντήσεις που διοργανώνουν πριν από την αναχώρηση. Μέσω αυτών των συναντήσεων, η δράση DiscoverEU έχει ως στόχο να προωθήσει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα, τον πολιτισμό και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, οι οργανισμοί διοργανώνουν τις συναντήσεις DiscoverEU (DiscoverEU Meet-ups), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 και περιλαμβάνει ένα συναρπαστικό πολιτιστικό πρόγραμμα διάρκειας μίας έως τριών ημερών σε όλες τις χώρες του Erasmus+. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 49 τέτοιου είδους συναντήσεις και πρόκειται να συνεχιστούν και κατά τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου ότι η κοινωνική ένταξη αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα του προγράμματος Erasmus+, τα άτομα με αναπηρία ή προβλήματα υγείας που θα συμμετέχουν μπορούν να συνοδεύονται στα ταξίδια τους. Εκτός από τα έξοδα ταξιδίου, παρέχεται επίσης πρόσθετη ατομική βοήθεια. Φέτος, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ δρομολογούν επίσης τη δράση ένταξης του DiscoverEU, επιτρέποντας σε οργανισμούς που εργάζονται με νέους με λιγότερες ευκαιρίες να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης.

 

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τις βιώσιμες σιδηροδρομικές μετακινήσεις. Έτσι, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για νέους και νέες από εξόχως απόκεντρες περιοχές, υπερπόντιες χώρες και εδάφη, απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.