Μετά την πρωτοφανή περίοδο δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη, η Επιτροπή πρότεινε τη χορήγηση ποσού ύψους 170 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την ενίσχυση των επίγειων και εναέριων πόρων του rescEU, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2023. Ως εκ τούτου, ο μεταβατικός στόλος rescEU θα διαθέτει συνολικά 22 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, καθώς και περισσότερες προεγκατεστημένες ομάδες εδάφους. Από το 2025, ο στόλος θα ενισχυθεί περαιτέρω διά της εσπευσμένης προμήθειας αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Οι δασικές πυρκαγιές στην ΕΕ αυξάνονται σε έκταση, συχνότητα και ένταση. Έως την 1η Οκτωβρίου, τα στοιχεία για το 2022 αποκαλύπτουν αύξηση κατά 30 % της καμένης έκτασης σε σχέση με το προηγούμενο χειρότερο έτος που καταγράφηκε (2017) και αύξηση άνω του 170 % σε σχέση με τη μέση καμένη έκταση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή σε επίπεδο ΕΕ το 2006.

Κατά τη φετινή περίοδο, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών έλαβε 11 αιτήσεις συνδρομής για δασικές πυρκαγιές. Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη 33 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, στα οποία προστέθηκαν επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που αριθμούσαν πάνω από 350 πυροσβέστες. Επιπλέον, ο δορυφόρος Copernicus της ΕΕ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης χαρτογράφησε τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές.