Η Επιτροπή δρομολογεί την εκστρατεία «ReSet the Trend» για να προαγάγει τη συμμετοχή των Ευρωπαίων στην καταπολέμηση της γρήγορης μόδας και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Με τη στρατηγική αυτή, η Επιτροπή έχει ως στόχο να καταστήσει βιώσιμες και κυκλικές την παραγωγή και την κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων έως το 2030 και να τις απαλλάξει από τις επιβλαβείς ουσίες.

Εκατομμύρια τόνοι ενδυμάτων παράγονται και καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, περισσότερα από 11 κιλά κατ’ άτομο. Ο κλωστοϋφαντουργικός τομέας είναι ένας από τους λιγότερο βιώσιμους κλάδους. Είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παράγοντες πίεσης ως προς την κατανάλωση νερού και τη χρήση της γης και ανάμεσα στους πέντε πρώτους ως προς τη χρήση πρώτων υλών και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Με το σύνθημα #ReFashionNow, η εκστρατεία προσπαθεί να βρει λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά οφέλη που θα έχει ο μετασχηματισμός του κλωστοϋφαντουργικού τομέα. Βασιζόμενη στην επιτυχία του ευρωπαϊκού έτους Νεολαίας, η εκστρατεία έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους νέους Ευρωπαίους πολίτες να δώσουν το παράδειγμα και να συμβάλουν στην εξάλειψη της γρήγορης μόδας.

Ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Ο κόσμος αλλάζει. Η παραγωγή, η χρήση και, τελικά, η απόρριψη των αντικειμένων είναι παρωχημένη. Δεν είναι πλέον η οικονομική πραγματικότητα του κόσμου μας. Βλάπτει τον πλανήτη και την υγεία μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ευρώπη υιοθετεί μια νέα στρατηγική για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Θέλουμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης. Έχουμε έναν στόχο: να εξασφαλίσουμε ότι, μακροπρόθεσμα, μόνο τα πιο βιώσιμα προϊόντα θα εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι και όλες σε αυτή την αλλαγή και να ανατρέψουμε την τάση (ReSettheTrend). »

Σε εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα, σχεδιαστές, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, εμπειρογνώμονες στον τομέα της βιωσιμότητας της μόδας, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και νέοι επαγγελματίες του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας θα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης μόδας στην Ευρώπη, θα συζητήσουν τρόπους για την αποφυγή της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας (greenwashing), καθώς και σχετικά με τον ρόλο των κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων για την εξάλειψη της γρήγορης μόδας. Τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και τα είδη ένδυσης απασχολούν 1,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους, δημιουργώντας τοπικές θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η βιώσιμη μόδα ανοίγει νέους ορίζοντες για τις επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να προσφέρουν νέες υπηρεσίες και να μειώσουν το κόστος τους. Το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 θα συμβάλει ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην επανειδίκευση και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τομέα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της εκστρατείας και στο ενημερωτικό δελτίο.

(Για περισσότερες πληροφορίες: AdalbertJahnz — Τηλ.: +32 2 295 31 56· DanielaStoycheva — Τηλ.: +32 2 295 36 64)