Είσαι 18 ετών και διαμένεις σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα συνδεδεμένη με το Erasmus+; Ετοιμάσου να εξερευνήσεις την Ευρώπη! 

Τον Απρίλιο του 2024 η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας τιμά τους νεαρούς Ευρωπαίους και τις νεαρές Ευρωπαίες! Διοργανώνεται 2 μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και σου δίνει την ευκαιρία να «δώσεις φωνή στο όραμά σου» για το μέλλον. Δες τον χάρτη για να βρεις δραστηριότητες κοντά στο μέρος που μένεις!

 

Πότε είναι ο επόμενος γύρος;

Ο επόμενος γύρος θα ανοίξει στις 16 Απριλίου 2024 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών) και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 στις 12:00 (μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών). 

Τι είναι το DiscoverEU;

Το DiscoverEU είναι μια δράση του προγράμματος Erasmus+ που σου προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνήσεις την πολυμορφία της Ευρώπης, να μάθεις για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της και να συνδεθείς με ανθρώπους από ολόκληρη την ήπειρο.  

Θα λάβεις ταξιδιωτική κάρτα και θα ταξιδεύεις κυρίως σιδηροδρομικώς. Δες τους κανόνες για τα άτομα που ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αν επιλεγείς, θα λάβεις μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Νεολαίας DiscoverEU για πληθώρα εκπτώσεων σε πολιτιστικές επισκέψεις, μαθησιακές δραστηριότητες, αθλητισμό, τοπικές μεταφορές, καταλύματα και φαγητό.

Τι πρέπει να κάνω;

Για να μπορείς να υποβάλεις αίτηση, πρέπει:

  • να έχεις γεννηθεί από την 1η Ιουλίου 2005 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2006,
  • να συμπληρώσεις τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου ή δελτίου διαμονής στο ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης,
  • να είσαι πολίτης μίας από τις ακόλουθες χώρες ή να διαμένεις* σ’ αυτήν: 
    • σε ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών (ΥΧΕ), ή      
    • σε μία από τις τρίτες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Erasmus+: Βόρεια Μακεδονία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Σερβία και Τουρκία. 

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ενότητα Κανόνες «2. Κριτήρια επιλεξιμότητας»

Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβεις μέρος σε ένα κουίζ (εκτός εάν υποβάλεις αίτηση ως μέλος ομάδας).

Αν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες μεταξύ 1ης Ιουλίου 2024 και 30ής Σεπτεμβρίου 2025

Εάν έχεις αναπηρία ή πρόβλημα υγείας που δυσκολεύει το ταξίδι σου, θα σου εξασφαλίσουμε βοήθεια και στήριξη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στις συχνές ερωτήσεις (C.13).

Μπορώ να ταξιδέψω με φίλους και φίλες;

Ναι, μπορείς! Μπορείς να ταξιδέψεις μόνος ή μόνη σου ή σε ομάδα με έως και 4 φίλους και φίλες σου, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί/-ές πληρούν τους παραπάνω όρους. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι φίλοι και οι φίλες σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό της αίτησής σου για να υποβάλουν τη δική τους αίτηση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στις συχνές ερωτήσεις (B.5 - Β.11).

Μπορείς μάλιστα να συνδυάσεις τα σχέδια του ταξιδιού σου με τα αντίστοιχα άλλων ταξιδιωτών του DiscoverEU. Η κατάλληλη πλατφόρμα γι’ αυτό είναι η ομάδα του DiscoverEU στο Facebook. Γίνε τώρα μέλος της ομάδας για να συνομιλείς με άλλους/-ες συμμετέχοντες/-ουσες.

Όταν επιλεγείς, οι εθνικοί οργανισμοί Erasmus+ θα σε βοηθήσουν να διασυνδεθείς και να μάθεις μέσα από τη διοργάνωση συναντήσεων πριν από την αναχώρηση και συναντήσεων με άλλους ταξιδιώτες.

Ανταλλαγή εμπειριών

Οι επιλεγμένοι/-ες συμμετέχοντες/-ουσες γίνονται αυτόματα πρεσβευτές του DiscoverEU. Εφόσον θα είσαι πρεσβευτής, θα σου ζητήσουμε να μοιραστείς τις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας χρήση του #DiscoverEU. Αν θέλεις, μπορείς μάλιστα να κάνεις και μια παρουσίαση στο σχολείο σου ή στην τοπική σου κοινότητα.

Θέλω να μάθω περισσότερα!

Σε ενδιαφέρουν οι προηγούμενοι γύροι υποβολής αίτησης; Ρίξε μια ματιά στα ενημερωτικά δελτία του DiscoverEU για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη δράση και τις εμπειρίες άλλων νέων που ταξίδεψαν χάρη στο DiscoverEU.

Αναλυτικότερες πληροφορίες https://youth.europa.eu/discovereu_el