Στις 14 Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία προβλέπει αυστηρότερους κανόνες. Τα κράτη μέλη θα έχουν προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου 2026 για να μεταφέρουν τους νέους αυτούς κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο. Η προηγούμενη οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι σε ισχύ από το 2011. Μετά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από τους συννομοθέτες τον Ιανουάριο, γίνεται ένα ακόμη βήμα για την καταπολέμηση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Οι μορφές εκμετάλλευσης έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η εμπορία ανθρώπων αποκτά ολοένα και πιο διαδικτυακή διάσταση, ενώ παράλληλα διαφοροποιεί τα παράνομα μέσα και τα κέρδη της. Η οικονομική ζημία που προκαλεί η εμπορία ανθρώπων στην ΕΕ εκτιμάται σε 2,7 δισ. ευρώ ετησίως.
 

Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα παράσχουν στις αρχές επιβολής του νόμου και στις δικαστικές αρχές ισχυρότερα εργαλεία για την έρευνα και τη δίωξη νέων μορφών εκμετάλλευσης εντός και εκτός διαδικτύου. Για παράδειγμα, η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να χαρακτηρίζει ως εμπορία ανθρώπων την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας, τον καταναγκαστικό γάμο και την παράνομη υιοθεσία. Εάν κάποιος εν γνώσει του κάνει χρήση  υπηρεσιών παρεχόμενων από θύματα εμπορίας ανθρώπων θα υπέχει ποινικές ευθύνες. Η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας, όπως το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την εμπορία ανθρώπων, θα αποτελεί επιβαρυντική περίσταση όταν σχετίζεται με τη σεξουαλική εκμετάλλευση και θα συνεπάγεται υψηλότερες ποινές.
 

Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν τα αναδυόμενα προβλήματα με εναρμονισμένο τρόπο. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν εθνικούς συντονιστές καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και να επικαιροποιούν τακτικά τα εθνικά τους σχέδια δράσης, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο του δικτύου εθνικών συντονιστών και εισηγητών της ΕΕ για την εμπορία ανθρώπων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με την εμπορία ανθρώπων σε ετήσια βάση μέσω της Eurostat
 

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων, βλ. την εκστρατεία ευαισθητοποίησης.