Η Επιτροπή χαιρετίζει την υπογραφή, σήμερα στο Λονδίνο, συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Frontex και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex κ. Χανς Λέιτενς και τον ομόλογό του, Γενικό Διευθυντή της βρετανικής συνοριοφυλακής κ. Φιλ Ντάγκλας. Στην τελετή παρέστησαν η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον και ο Βρετανός Υπουργός Εσωτερικών κ. Τζέιμς Κλέβερλι.

Η εν λόγω συμφωνία συνεργασίας προβλέπει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο στενής συνεργασίας μεταξύ του Frontex και του Ηνωμένου Βασιλείου. Θεσπίζει ένα πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και παράγει αποτελέσματα σε διάφορους επιχειρησιακούς τομείς της διαχείρισης των συνόρων, όπως στην επίγνωση καταστάσεων, την ανάλυση κινδύνου, την ανταλλαγή πληροφοριών, την κατάρτιση, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την ανταλλαγή εμπειρογνωσίας στον τομέα της επιστροφής και της διαχείρισης των συνόρων, καθώς και στην τεχνική και επιχειρησιακή συνεργασία (συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αμοιβαίας αποστολής προσωπικού για σκοπούς παρατήρησης, συντονισμού ή παροχής συμβουλών). Επιπλέον, η συνεργασία σε έργα έρευνας και καινοτομίας θα διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων αιχμής για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Οργανισμού. Η συμφωνία συνεργασίας παρέχει επίσης τη δυνατότητα ανταλλαγής αξιωματικών συνδέσμων, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένα δελτίο Τύπου σχετικά με τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Frontex και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι διαθέσιμο εδώ. Η τελετή υπογραφής θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη στο EbS στις 14:30 ώρα Ελλάδος.