Ο Γιώργος Μητακίδης την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 θα μας μιλήσει για την Δημοκρατία στην σκιά των Big Tech https://fb.me/e/2yyzBAEmR
Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αδιαμφισβήτητα μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης με την αλήθεια πολλές φορές να γίνεται θύμα κακόβουλων πληροφοριών.

 Οι Θεσμοί είναι μέχρι τώρα ανήμποροι να επιβληθούν στις μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων. Η Δημοκρατία που στηρίζεται στην ενημέρωση των πολιτών αντί να επιβαλει τους κανόνες κινδυνεύει να εξαρτάται από την καλή  θέληση ατόμων τα οποία εκτός από την οικονομική ισχύ αποκτούν και πολιτική ισχύ.

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία δυσχεραίνει τον ουσιαστικό και έγκαιρο έλεγχο των μεγάλων εταιριών. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες (αν και όχι ο μόνος) στους οποίους αποδίδεται η «διολίσθηση» και συρρίκνωση της δημοκρατίας παγκοσμίως.
Είμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου μετατόπισης της ισορροπίας μεταξύ μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και εθνικών κυβερνήσεων (καθώς και της Ε.Ε.) σε ότι αφορά τους ρόλους τους σε σχέση με τις δημοκρατικές διαδικασίες Με την επελαύνουσα εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, όλες οι πρόσφατες αναλύσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που αντιμετωπίζει η φιλελεύθερη δημοκρατία. Υπάρχουν εργαλεία και πολιτικές που μπορούν να αντιστρέψουν την τρέχουσα τάση;

Ο Γιώργος Μητακίδης είναι πρόεδρος του DIGITAL ENLIGHTENMENT FORUM το οποίο προωθεί την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ιδιωτικής ζωής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας για την ψηφιακή κοινωνία μας. Θα μας μιλήσει για τους κινδύνους που ενέχουν οι νέες τεχνολογίες, τις δυνατότητες που σαν κοινωνία έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε καθώς και τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και άλλες που το κράτος πρέπει να κάνει ώστε να αντιστραφεί η διολίσθηση της Δημοκρατίας.