Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει δύο Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών με τίτλο «ΕΠΠ για μια έξυπνη ως προς τη διαχείριση των υδάτων και ανθεκτική Ευρώπη» και «PsychedeliCare».
Οι στόχοι των διοργανωτών και διοργανωτριών της «ΕΠΠ για μια έξυπνη ως προς τη διαχείριση των υδάτων και ανθεκτική Ευρώπη» περιλαμβάνουν τα εξής: υποστήριξη ενός σχεδίου δράσης για τα ύδατα· απόδοση της ίδιας προτεραιότητας στην ανθεκτικότητα των υδάτων με την απανθρακοποίηση· μείωση του υδατικού αποτυπώματος της κοινωνίας· επιτάχυνση της μετάβασης προς μια αποδοτική ως προς την χρήση των υδάτων βιομηχανία και γεωργία· διασφάλιση των κατάλληλων δεξιοτήτων για μια έξυπνη ως προς τη διαχείριση των υδάτων οικονομία· υποστήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης και προστασίας· και διασφάλιση του δικαιώματος σε καθαρό και ασφαλές νερό και αποχέτευση.
Οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες της πρωτοβουλίας «PsychedeliCare» καλούν την Επιτροπή να υποστηρίξει την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα πρότυπα ψυχεδελικής θεραπείας και την ανάπτυξη των ψυχεδελικών θεραπειών, καθώς και τις προσπάθειες ανάπτυξης ικανοτήτων για διεπιστημονική κατάρτιση. Η πρωτοβουλία καλεί επίσης την Επιτροπή να τονώσει την έρευνα σχετικά με τις θεραπευτικές εφαρμογές των ψυχεδελικών ουσιών και την ανάπτυξη ερευνητικών δικτύων, καθώς και να υιοθετήσει κοινές θέσεις σε διεθνές επίπεδο για να υποστηρίξει κανόνες όσον αφορά τις ψυχεδελικές ουσίες.
Αμφότερες οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι νομικά παραδεκτές. Η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει σε αυτό το στάδιο την ουσία των προτάσεων.
Η απόφαση καταχώρισης μιας πρωτοβουλίας βασίζεται σε νομική ανάλυση του παραδεκτού της βάσει του κανονισμού σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Δεν προδικάζει τα νομικά και πολιτικά συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες αυτές ούτε τις ενέργειες στις οποίες, ενδεχομένως, θα προβεί σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις πρωτοβουλίες λάβει την αναγκαία στήριξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου πολιτών της ΕΕ.
Το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών εκφράζει μόνο τις απόψεις της ομάδας των διοργανωτών και διοργανωτριών της πρωτοβουλίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απηχεί τις απόψεις της Επιτροπής.
Επόμενα βήματα
Μετά την καταχώριση, οι διοργανώτριες και οι διοργανωτές έχουν προθεσμία έξι μηνών για να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση υπογραφών. Εάν, σε διάστημα ενός έτους, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης με ελάχιστους αριθμούς υπογραφών σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή υποχρεούται να λάβει θέση. Η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αναλάβει ή όχι δράση ανταποκρινόμενη στο αίτημα και να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως μέσο με το οποίο οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Άρχισε να εφαρμόζεται επίσημα τον Απρίλιο του 2012. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, μετά την επίσημη καταχώρισή της, δίνει τη δυνατότητα σε ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον επτά κράτη μέλη να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για νομική πράξη σε τομείς της αρμοδιότητάς της. Οι προϋποθέσεις του παραδεκτού είναι οι εξής: 1) η προτεινόμενη δράση δεν βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής δυνάμει των οποίων μπορεί να υποβάλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης, 2) δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και 3) δεν αντίκειται με προφανή τρόπο στις αξίες της Ένωσης.
Από την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, η Επιτροπή έχει καταχωρίσει 118 πρωτοβουλίες.
Για περισσότερες πληροφορίες
ΕΠΠ για μια έξυπνη ως προς τη διαχείριση των υδάτων και ανθεκτική Ευρώπη
PsychedeliCare
Στατιστικά στοιχεία για τις ΕΠΠ
ΕΠΠ που βρίσκονται στο στάδιο της συγκέντρωσης υπογραφών
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών
Εκστρατεία #EUTakeTheInitiative