Το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την ενημέρωση των σπουδαστών του Κολεγίου Perrotis (φορέας υποδοχής του Κέντρου) για τη νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη, διοργάνωσε την ενημερωτική ημερίδα “European Green Deal; Challenges and Prespectives” τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλίκη Περρωτή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με ομιλητές τους:

Αθανάσιο Τσαυτάρη, Κοσμήτορα του Κολεγίου Perrotis και τ.ΥΠΑΑΤ.

Ευάγγελο Διβάρη, τ.Προϊστάμενο της ΕΕ, τ.ειδικό γραμματέα ΥΠΑΑΤ για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και πρόεδρο της Λέσχης Ελαιολάδου Φίλαιος.

Αναστάσιο Χανιώτη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της ΓΔ Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κωνσταντίνο Καραντινινή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου SLU της Σουηδίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια αναφορά από τον Δρ Τσαυτάρη στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με έμφαση στο ρόλο της επιστήμης και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια ο κος Ευάγγελος Διβάρης έθεσε κάποια ερωτήματα σε σχέση με τους στόχους της νέας Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή γεωργία.
Η παρουσίαση του Δρ Χανιώτη είχε ως επίκεντρο τη στρατηγική της ΕΕ για το μέλλον της γεωργίας και συγκεκριμένα τη μετατροπή του συστήματος παραγωγής της τροφής, τη μετάβαση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής αλλά και της γεωργίας στην Ευρώπη και το ρόλο της ΚΑΠ στο κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Δρ Καραντινινής ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας στη μεγάλη αυτή μετάβαση που θα φέρει η Νέα Πράσινη Συμφωνία και αναφέρθηκε σε ένα πετυχημένο παραδείγμα συνεταιριστικής δράσης από τον Καναδά, αλλά και στη σημασία της συνέργειας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες και εύστοχες ερωτήσεις εκ μέρους των σπουδαστών και των καθηγητών του κολεγίου Perrotis. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μέσα από την πλατφόρμα slido, οι μαθητές μπορούσαν να συμμετέχουν σε polls και να θέτουν ή να απαντούν σε ερωτήματ
α.